Fäbodantien talli

Hej alla barn!

Jaris faffa hade en häst som hette Vili när Jari var liten. Vili lär ha varit lite klokare en andra hästar. Den kunde öppna grimskaftens knotan som den var fast med framför butiken. Men Vili var inte som andra hästar den rymde inte utan började bråka med andra hästar och åt deras hö osv.

I ett senare skede var Jari med faffa, pappa och mamma och se på kungstraven kanske så där 10st förran motorcycklarna tog över.

Via motorcycklarna träffade Jari en viss Pati (som också hade en motorcyckel). Snart blev det klart att Pati hade varit hästtokigt . Och så en dag blev Firre till en familjemedlem och vilkets andra skötare fick Jari vara. Till andra skötarens upgifter tillhörde att rida ibland Firre i terrängen och att vara med i tävlingar som chaffis, hästskötare, springpojke och kameraman osv.

Jag kommer ännu riktigt bra ihåg en terräng resa med Firre: Vi for på skogsstigen och närmade åkern, där fanns en liten dike som vi skulle hoppa över. Men efter hoppet fortsätter Firre i fullgalopp över åkern och Jari tappar tyglarne och viftar med händerna som en vindkraftverk. Jag ringde till Helsingfors var Pati studerade och frågade att varför gjorde hästen så. Efter lite förklarningar hit och dit kom det fram att Pati och Firre galopperar alltjämt med full fart över den där åkern.

Vi ska lite tillbaka i tiden

Pati och jag brukade resa runt Europa med motorcyckeln. Resorna kunde vara ett månad och vi reste ända till Afrika. När jag funderar tillbaka i den tiden så var vi och titta på Exmoor och Dartmoor vilda ponnisar i Englans och i Frankrike var vi och titta på Camarques vilda hästar. I Jugoslavien var vi och tita på Lipizzano hästar. Nog ledde Pati Jari liksom man leder bessen i repen och inte märkte Jari någånting.

Häst antalet ökade. Tosca4 kom och i något skede kom en halv Stella. Vi jobbade utomlands och började fundera att vi har varit tillräckligt länge utomlands så vi skall bygga ett litet stall åt hästar och sen ett litet hus åt oss själva.

Litet stall blev i något skede lite större än vi hade menat. Sen när stallet var färdig började flickor som ville rida strömma in. Till ridning behöver man hästar. Jag var på en hästköpis resa i östra Finland, vi skulle köpa en häst tillsammans med Heidi Ahlgren, Freeway”Vicky” hette hästen. Under tiden när flickorna höll på titta på vicky så tittade jag på andra hästar som var till salu, där var ju en redigt stor finnhäst, “Lotta” Tähti-luoti, som jag tycte att skulle passa åt mig. Jag packade både vicky och Lotta inne i trailern och först hemma började jag fundera att vad har jag gjort. Ingen panik, mamma min ville betala Lotta och gav den åt mig som julklapp. På detta viset blev en riktig hästägare. (Kan hända att jag hade ägt halva hästar tidigare, men skälet hade varit marknadspolitiska pengartransaktioner eller någonting ditåt)

Med Lotta var jag i terrängen en till två gånger per vecka, gentlemannagänget. Bill Jani, Tom och Jari red runt och sökte nya ridrutter. Bill är i Abu Dabi, Jani tränar travhästar så vi rider inte värst så mycket numera. Pati skolade en duktig ridhäst av Lotta. Vårt dåvarande stallsarbetare Elina ville köpa Lotta och lovade att stanna ett år ännu i arbete om hon skulle få köpa Lotta. Nå inte kunde vi något åt den saken, Elina var så bra arbetare att vi ville hålla henne med vad som hellst villkor.

Jag minns inte hur länge var jag utan häst, men när vi håll på att gräva ridfälttets botten hade vi en arbetare som hette Stig Back. Stig sade att han hade en finnhäst som han skulle vilja sälja till ett bra hem. Priset var nog så hög att jag kunde köpa den. Tiden gick och Stig ringde att han skall sluta med travsport, och Lissu borde få ett hem.Och på detta viset blev jag Lissus ägare. Nog har Lissu varit redan länge hos oss, första fölet är redan 3år(2006) och om jag minns rätt så hade Lissu ingen föl i magen under första vintern hos oss. Lissu är nog bra terränghäst, bara en gång blev den närvös, då jag bred ut mappen i ryggen.

På någotvis påverkade Lissu och Grix Gossip (travhäst som har sprungit14) som vi fick tetamenterad åt oss så att jag ville prova på trav. Vi hade en träningkärra med vilken jag körde med Lissu och G bara för nöjets skull.

Senare studerade jag till hästskötare och dit på travfortsättninslinjen. Nog har jag C-kortet i fickan, men än så länge har jag inte kört något annat än träningstraven.

I dagens läge hinner man inte rida så mycket utan mest håller man på med unga travhästar och lära dom att bli en riktig travhäst, vilket i sig själv är nog kanska roligt.

LIVET UTANFÖR HÄSTVÄRLDEN

I andra världen är Jari en ingengör som har egen konsultfirma, och på siståne har jag varit via Wärtsilä ut i världen och övervakat oljepumpstationernas upbyggandet. En månad utomlands och en månad hemma. Konsultfirman heter faktiskt MAN&HORSEPOWER Ltd.

Jari har en liten entreprenörsfirma, men den ligger kanska lågt nu. Men hoppas i framtiden skulle jag hinna mera med detta arbetet.

Om hästar och att resa runt världen ger lite extra tid så följande hobbier tar den tiden: gamla bilar och motorcycklar, utförsåkning och om ännu finns tid så dykning och olika bollspel ligger nära till hjärtat.

Jari gifte sig med den där ridläraren Pati i förra året (2005) efter 22 års sälskapandet. Jari och Pati har 2 barn, Nici och Anna som också trivs i stallet med sina shettisar (Ina och Mari).

Nici Jari och Jaakko (nicis farbror altså Jaris lillebror)